top of page

Hulp bij het kiezen van de juiste vloer

Op zoek gaan naar de juiste vloer in huis kan best lastig zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden. In deze blog heb ik de 7 meest voorkomende vloeren overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

 

Belgisch Hardsteen - Bron: Pinterest

1. Natuursteen, marmer, hardsteen


Natuurstenen vloeren hebben een lange levensduur en zijn onderhoudsvriendelijk. Er zijn veel soorten natuursteen, bijvoorbeeld: marmer, hardsteen, zandsteen of leisteen. Marmer zorgt nog wel eens voor problemen omdat deze steensoort vlek- en krasgevoelig is. Een trend die nog steeds voortduurt, is het gebruik van Belgisch hardsteen, bijvoorbeeld in een groot formaat in de hal. Zandsteen is een steensoort die eigenlijk nooit is weggeweest.


Echt natuurstenen vloeren geven een warme uitstraling aan het interieur. Deze vloeren zijn niet goedkoop en kan je het beste laten leggen door een professional.


Keramische vloertegels - Bron: Impermo

2. Keramische tegelvloeren


Keramische tegels zijn gemaakt van fijngemalen klei die onder hoge druk in vormen wordt geperst en vervolgens wordt gebakken. Deze tegels (ook wel plavuizen genoemd) zijn leverbaar in allerlei kleuren en kleurencombinaties. Zo bestaat er tegenwoordig een keramisch parket- een tegel die er uitziet als een houten vloer. Een keramische vloer is slijtvast, duurzaam, onbrandbaar, sterk en onderhoudsvriendelijk. Het nadeel is dat deze vloer niet geluiddempend is en dus lawaaiig in gebruik is.

Gietvloer - Bron: Pinterest

3. Gietvloeren


Gietvloeren zijn leverbaar als epoxyvloer of als polyurethaanvloer. De PUR-vloer is flexibeler en wordt het meest toegepast in woonhuizen. Een gietvloer van polyurethaan is leverbaar in iedere gewenste kleur. Er wordt hier vaak gekozen voor een betonlook vloer. Uit

praktische overweging is het niet handig om voor een klein oppervlak een gietvloer te nemen. Op een klein oppervlak is het toepassen van een gietvloer erg kostbaar omdat het legproces lang duurt. De leverancier moet een aantal keer terug komen voor het gieten van een nieuwe laag. Een groot oppervlak leggen duurt even lang als een klein oppervlak, omdat de grootste tijd verloren gaat aan het drogen voor de volgende laag erop kan.


De vloeren zijn zeer slijtvast en naadloos maar het leggen is arbeidsintensief en gecompliceerd.


Laminaat - Bron: afium.nl

4. Parketvloeren en laminaat


Houten vloeren kunnen door het gehele huis gelegd worden. Ze moeten wel voorzien worden van plinten. De plinten moeten voorkomen dat er water in de onderlaag kan komen, zodat er geen barsten en scheuren ontstaan. Een laminaatvloer is een kunstofplaat met daarop een fotoprint met bijvoorbeeld een houtpatroon. De laminaatvloer is kwetsbaarder dan een echte houten vloer. Zo is een laminaatvloer gevoeliger voor vocht omdat deze kan melamineren en de toplaag is kwetsbaar voor krassen. De vloer wordt gelegd door middel van een kliksysteem.


Het voordeel van een laminaatvloer is de prijs en de gemakkelijke wijze van monteren.


Er is ook een combinatie van een laminaat ondervloer met een houten toplaag te verkrijgen. De verwerking hiervan is gelijk aan die van een laminaatvloer met print. Het voordeel van deze vloer is dat de houten toplaag als het nodig is geschuurd en weer gelakt kan worden. Je hebt dan eigenlijk weer een nieuwe vloer.


Laminaatvloer - Bron: Siefshome

5. Linoleum


Linoleum is zeer praktisch in gebruik, is gemakkelijk schoon te houden en gaat zeer lang mee. Het is een natuurlijk materiaal en omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het zeker een overweging waard. Het nadeel is dat deze vloer niet krasbestendig is.


6. Vinylvloer


Vinylvloeren zijn gladde, enigszins elastische vloerafwerkingen van pvc (kunststof). Het behoort tot de categorie zachte vloeren. Vinyl wordt geleverd met een prinsdesign en je hebt keuze in veel verschillende soorten - bijvoorbeeld hout, steen of een ander motief.


Vinyl is geluiddempend en gemakkelijk schoon te maken. Nadeel van vinyl is dat het niet gebruikt mag worden in een ruimte waar de temperatuur kan dalen onder de 13 graden. De vloer is gevoelig voor vegen en heeft daardoor een kortere levensduur dan sommige andere vloeren.


Pvc vloer - Bron: stylefloors.nl

7. Pvc-vloeren


Een pvc-vloer is een vloerverwerking die bestaat uit kunststof polyvinylchloride. Deze vloeren hebben vaak een hout- of tegelpatroon en zijn zeer slijtvast. Ze zijn vrijwel onderhoudsvrij omdat de vloeren vaak een polyurethaan toplaag hebben. Deze zorgt, naast bescherming voor een matte uitstraling. Deze vloer is heel geschikt om te leggen in bijvoorbeeld de hal en kan ook over vloerverwarming worden gelegd. Een trend is het toepassen van een pvc-vloer met houten visgraat motief. In tegenstelling tot laminaat vloeren geeft een pvc vloer weinig contact geluid, zeker als deze aan de dekvloer gelijmd wordt. Naast deze zogenaamde drybackvariant is de vloer vaak ook leverbaar met een kliksysteem. In dit geval wordt het pvc als plank gelegd, vergelijkbaar met een laminaatvloer.


 
Zou jij ook graag de nieuwste trends in je woning willen doorvoeren maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag - Sifra, interieurstyliste SIEFSHOME
bottom of page