top of page

Tips voor een goede verlichting in huis

De juiste verlichting vinden voor in huis kan soms best lastig zijn. Lampen moeten functioneel zijn en tegelijkertijd ook sfeer kunnen geven. Waar let je op bij het kiezen van de juiste verlichting? Hieronder vind je tips voor de perfecte verlichting voor in jouw huis!


 

Maak een lichtplan

De eerste stap bij het uitzoeken van de juiste verlichting is het maken van een lichtplan. Maar hoe maak je nu zo’n lichtplan? Het klinkt moeilijker dan het is: Maak een plattegrond van de ruimte en bekijk op welke plekken je verlichting nodig hebt. In het lichtplan bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt.

Deel de verlichting op in drie delen: basis verlichting, functionele verlichting en sfeer verlichting. Op deze manier creëer je door de gehele ruimte fijne verlichting.

Basis verlichting

Met basis verlichting verlicht je de gehele ruimte. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en doe je vaak als eerste aan als je een ruimte binnenkomt. Het gaat hier meestal om lampen die je aan het plafond bevestigt zoals spotjes, een plafondlamp of een hanglamp. Deze verlichting kan de ruimte goed verlichten.


Functionele verlichting

Ook functionele verlichting is belangrijk. Hoe fijn is het als je ’s avonds bij het lezen van bijvoorbeeld een boek een extra lampje kan aandoen. Goed licht is hierbij essentieel. Denk bij functionele verlichting aan bijvoorbeeld een tafellamp of een richtbare vloerlamp waarbij niet de gehele ruimte goed verlicht hoeft te zijn maar alleen waar jij het nodig hebt.

Sfeer verlichting

Met sfeer verlichting maak je de ruimte knus en gezellig en creëer je een fijne sfeer om in te kunnen ontspannen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spotjes of plaats een mooie tafellamp naast de bank of op een kastje.

Dimbare verlichting is dé sfeermaker onder de verlichting

 

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en lekker met de verlichting in jouw huis aan de slag kunt. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen dan kijk ik graag met je mee. Neem gerust even contact met me op voor een online styling advies of een styling sessie bij jou thuis.


Liefs Sifra


*Deze blog is tot stand gekomen i.s.m Directlampenbottom of page