top of page

DIY | Maak je eigen knoopkussen


Het is alweer even geleden dat ik een DIY met jullie deelde, hoog tijd dus voor een nieuwe Do It Yourself blog. In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je je eigen knoopkussen maakt – jeeej.. Lees snel verder voor de uitleg!

Het knoopkussen

Het knoopkussen – ook wel knot pillow genoemd is onwijs hip! Je ziet ze in heel veel interieurs terug en staan super leuk in de kinderkamer, op je favoriete stoel of gewoon op of naast de bank. Voor een origineel knoopkussen betaal je al gauw de hoofdprijs. Blogger Greet van Style and Sugar deelde een tijdje terug de stappen om zelf een knoopkussen te maken. Hoe leuk is dat? Een lowbudget optie én ook nog eens heel leuk om te doen. Ik ging ermee aan de slag..

Wat heb je nodig?

 1. Stretchstof

 2. (Stof)schaar

 3. Meetlint

 4. Spelden

 5. Naaimachine of naald en draad. (maar je zou de stof eventueel ook met een lijmpistool aan elkaar kunnen lijmen, als je die niet hebt)

 6. Kussenvulling (gebruik de vulling van een oud kussen die je niet meer gebruikt)

 7. Eventueel een lege keukenrol of pollepel

 8. Geduld

Aan de slag


 1. Je hebt een strook stretchstof nodig van 3 m bij 20 cm. Ik naaide twee kortere stukken aan elkaar om deze lengte te krijgen.

 2. Vouw nu de stof over de lengte dubbel (buitenkanten op elkaar) en naai deze aan elkaar vast.

 3. Keer de tunnel binnenstebuiten

 4. Vul nu de strook stof met kussenvulling. Eerst vanaf de ene kant. Om de vulling makkelijker in het midden van de tunnel te krijgen, kun je de stof zo veel mogelijk om een lege keukenrol schuiven. Gebruik de pollepel om de vulling naar binnen te duwen.

 5. Keer de tunnel om en vul nu de andere helft op dezelfde manier als hiervoor.

 6. Als je beide kanten gevuld hebt met de vulling, knoop of naai je de twee uiteinden dicht.

 7. Bijna klaar! De worst die is ontstaan hoeft alleen nog geknoopt te worden tot kussen.

 8. De knoop die je nu gaat leggen heet de apenvuist. Omdat ik vond dat je moeilijk op mijn foto’s kon zien hoe die gaat, heb ik een filmpje bijgevoegd met de uitleg. Trek de stof vooral wat strakker aan tijdens het knopen. Als de knoop er eenmaal in zit, kun je je kussen nog goed in model brengen.

 9. Trek net zolang aan alle kanten totdat de bal helemaal rond is en mooi in model. Dan steek je de uiteindes naar binnen. Die kun je eventueel nog vast zetten met een steekje.


Het eindresultaat

Voilà, het knoopkussen is klaar! Ik moet eerlijk bekennen dat mijn geduld wel even op de proef werd gesteld. Het duurde namelijk best wel even voordat ik de techniek van de apenvuist knoop onder de knie had – met de hulp van Youtube filmpjes én geduld is het uiteindelijk helemaal goed gekomen. Als je de knoop eenmaal onder de knie hebt is het een eitje. Ik heb de smaak te pakken en ben van plan nog een paar van deze leuke kussens te maken.

Kadotip: Dit kussen is ook leuk om kado te geven..

Kom je er niet uit of heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Mail me dan gerust! Ga jij ook aan de slag en ben je net zo enthousiast over deze DIY als ik?

Alvast een fijn creatief weekend!

Liefs Sifra
#selfmade #zelfmaken #kussens #Trends #diy

bottom of page