top of page

DIY | Ananas omtoveren tot plant


Heb je altijd al je eigen ananasplant in huis willen hebben? Dat kan! Je kunt gewoon zelf je eigen ananasplant planten. En dat is hartstikke leuk!

In de zomermaanden zijn wij helemaal fan van de ananas. Best zonde dat de ‘kroon’ meestal in de prullenbak verdwijnt. Want wist je dat je met deze kroon een hele nieuwe ananas plant kunt kweken?

Hoe? Dat vertel ik in deze blog!

Er zijn twee manieren om je ananas om te toveren tot plant. Kies de manier die jij het makkelijkst vindt en ga aan de slag, veel succes!

Stappenplan 1

Wat heb je nodig? Een ananas, een pot, aarde én geduld 😉

 1. Verwijder de kroon van de ananas. De kroon van kun je meestal gemakkelijk van de vrucht afdraaien. Als dit niet lukt, kun je hem ook wegsnijden.

 1. Haal aan de onderkant van de plant de eerste 4 a 5 rijen bladeren weg, er zullen al wat wortels zichtbaar zijn.

 1. Vul een pot met aarde en maak de aarde goed nat

 2. Plaats vervolgens de plant in de pot

 3. Tot slot zorg je ervoor dat als je de plant water geeft, je dit in het midden van de bladeren doet. Vul het midden van de bladeren met water en herhaal dit steeds zodra de bladeren weer droog zijn.


Stappenplan 2

Wat heb je nodig? Een ananas, een transparante vaas, tandenstokers én wederom geduld

 1. Verwijder de kroon van de ananas. De kroon van kun je meestal gemakkelijk van de vrucht afdraaien. Als dit niet lukt, kun je hem ook wegsnijden.

 2. Haal het eventueel achtergebleven vruchtvlees weg. Dit kan gaan rotten en dan gaat de plant dood

 3. Haal aan de onderkant van de plant de eerste 4 a 5 rijen bladeren weg, er zullen al wat wortels zichtbaar zijn.

 4. Steek de vier tandenstokers 2-3 cm van de onderkant in de plant

 5. Balanceer de plant met de tandenstokers op de rand van een vaas/pot

 6. Vul de vaas met water totdat ongeveer 2cm van de onderkant in het water staat

 7. Ververs het water zo nu en dan

 8. Plaats de vaas op een warme of zonnige plek

 9. Na een paar dagen worden de eerste worteltjes zichtbaar en na 2-3 weken zijn ze lang genoeg om in een pot met aarde plaatsen.

De verzorging

Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft en bevochtig de bladeren. In het begin zullen de bladeren waarschijnlijk bruin worden, op dit moment kun je het beste meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid water geven, en je zult zien dat nieuwe bladeren zich zullen gaan ontwikkelen. Ananasplanten zijn echte overlevers maar om goed te presteren hebben ze wel voldoende aandacht nodig.

De beste plek om een ananasplant neer te zetten is op een zonnige, lichte, vochtige plaats.

In de zomer kun je ze buiten zetten zodat ze veel zon krijgen maar vermijd temperaturen lager dan 10 graden Celsius want ze kunnen slecht tegen kou.

Het resultaat

Hoe lang het duurt om de eerste ananas te groeien hangt compleet af van hoe je de plant verzorgt. Met goede verzorging kan er binnen een jaar een ananas groeien en met iets minder goede verzorging kan het tot 2-3 jaar duren. Op moment dat je ananasje aan het groeien is komen er vanzelf mooie bloemen op. Vanaf dit moment duurt het ongeveer nog 6 maanden totdat je een volledige ananas hebt. In het begin kan de grootte hiervan wat tegenvallen maar je zult zien dat, hoe vaker je een ananas krijgt hoe sneller het proces gaat.

Heb je het kweken geprobeerd maar wil het niet lukken? Of heb je gewoonweg geen geduld om zo lang te moeten wachten? Koop dan je ananasplant hier!

Kijk hier voor meer DIY projecten

bottom of page