top of page

10 Tips voor het inrichten van een kleine woonkamer!

Velen van ons hebben niet de luxe van een grote woonkamer maar dat betekend niet dat we deze kleine woonkamer niet gezellig en ruimtelijk kunnen inrichten.


Hieronder heb ik 10 tips verzameld om het inrichten van een kleine woonkamer wat gemakkelijker te maken.

 

Bron: @siefshome

1. Lichte kleuren


In een kleine kamer komen donkere muren op je af, waardoor de kamer nog kleiner oogt. Maak de woonkamer niet te donker maar hou het interieur licht en luchtig. Dit doe je door lichte kleuren te gebruiken op het plafond, de muren en de vloer.


2. Verlichting


Hoe meer daglicht, hoe beter. Hierdoor wordt de ruimte vergroot en krijgt de kamer een frisse indruk. Heb je weinig tot geen ramen in de ruimte? Zorg dan voor kunstmatige en goede sfeerverlichting.


Bron: Pinterest


3. Less is more..

Tsja, het is toch echt waar, een rommelige woonkamer oogt al snel kleiner. Ga dus eens na wat er echt weg kan, wat je niet gebruikt of wat echt in de weg staat, dat mag allemaal uit de kleine woonkamer. Zorg dat je elke mogelijke plek efficiënt gebruikt, maak bijvoorbeeld gebruik van een functionele kast waar je ook het speelgoed van bijvoorbeeld de kids in kan opbergen. Kies bij voorkeur een kast met deuren, zodat je minder mooie spullen uit het zicht kunt opbergen.4. Spiegels

Lange, grote spiegels aan een wand zorgen voor meer diepte in de ruimte, waardoor de ruimte groter oogt.5. Multifunctionele meubels


Een bedbank, een eettafel met uitschuifbaar blad, een hocker/poef waar spullen in kunnen worden opgeborgen. Er zijn gelukkig genoeg stijlvolle meubels te verkrijgen die erg handig zijn als je klein woont. Ook zou je kunnen kijken of je de vensterbank zou kunnen omtoveren tot werk of studeer plek door deze eventueel iets breder te maken.


6. Ga de hoogte in..

Probeer ook eens naar de hoogte van een ruimte te kijken en niet alleen naar vloerruimte. Je kunt bijvoorbeeld de woonkamer hoger laten lijken door een smalle kast tegen de wand te plaatsen. Ook kan een opbergwand waarbij je elementen opstapelt erg handig zijn (denk aan bijvoorbeeld de Besta serie van Ikea) , ideaal als je meer opbergruimte nodig hebt.


7. Diepte creëren

Met gebruik van behang en/of verf kan je gemakkelijk diepte creëren. Verf bijvoorbeeld een stuk van het plafond mee in dezelfde kleur van de muur, hierdoor krijg je een grappig diepte effect en oogt de ruimte gelijk wat groter.


8. Richt je kleine woonkamer groots in

Misschien heb je de neiging om voor kleine meubels te kiezen. Maar soms kun je beter voor een aantal grote meubels gaan. Je interieur oogt hierdoor rustiger. Dit geldt bijvoorbeeld vaak voor de bank. Kies wel voor ‘luchtige’ meubels, zoals een bank op pootjes met een strak design in plaats van zware en logge meubels.9.  Zwevende meubelstukken


Meubelstukken die als het ware zweven boven de vloer maakt direct ruimtelijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bank en een kast op pootjes. Houd ze optisch van de vloer, zodat je er onder door kunt kijken. Tip: koop een tv meubel zonder pootjes die aan de muur bevestigd kan worden en hang deze een paar centimeter van de vloer af!


 10. Groepeer spullen

Tot slot…Het is leuk om je woonkamer persoonlijk en gezellig te maken door middel van bijvoorbeeld accessoires en foto’s. Zet in plaats van al je hebbedingetjes verspreid door de gehele woonkamer, de spullen op één plek bij elkaar. Bijvoorbeeld een wand vol lijsten, kunst of foto’s. Door te clusteren creëer je sfeer zonder dat het te druk wordt.

Bron: Pinterest

 

Heb je na het lezen van deze tips nog steeds geen idee hoe je jouw huis of appartement toch de juiste look & feel kan geven? Kom je inspiratie of creativiteit te kort? Weet je niet wat voor type interieur bij jouw wensen past? Dan help ik je graag verder, klik hier voor meer info!


Liefs Sifrabottom of page